MH

Först: Nej jag vet INTE varför allt är understruket!!!
 
Sammanfattning Hundsport special nr 3 2011 "Variation inom en ras" av Ingrid Tapper

Ingrid jämförde 32 labradorer från jakt, 32 labradorer från utsällningslinjer minst fem olika kennlar representerade från varje kategori.

Vad gör man med sin labbe?
Jaktlabbe: 32% jakt, 54% övrigt, 7% bruksprov och 5% utställning
Utställningslabbe: 2% jakt, 2% bruksprov, 9% utställning, 87% övrigt

Kenth Svartberg har visat att man med MH- resultat kan få fram fem personlightesdimensioner på hundar. Författaren i denna artikel har använts sig av en metod presenterad av  Bodo Bäckbo. Personlighetsfaktorerna är: Socialitet, interaktivitet (lekintresse, samspel), nyfikenhet, jaktintresse, orädsla och oaggression. Socilaitet och interaktion visar ett övergripnade drag: förighet och nyfikenhet, jaktintresse och orädsla visar hundens förmåga att agera på egen hand, ett mått på självständighet.

Personlighet
Om man jämför labbe, schäfer och aussie så är labben mer sociala, något mer nyfikna och mer orädda än de andra. Inom rasen skiljer sig labradorerna åt på allt utom jaktlust och möjligen självständighet. Utställningslinjerna tycks gå emot alltmer hälsningsbeteenden. Många har värde 5 (hunden hälsar våldsamt, hoppar och gnäller om och om igen) på hälsning vilket är ett ganska ovanligt värde på MH. Utsällningslabbar är mer nyfikna, mer orädda men också mindre oaggressiva än jaktlabbar. Är det detta faktum som gör att jaktlabbar har rykte om sig att vara försiktigare? Är det kanske utställningslabbarna som alltmer avviker från det som varit? Om man jämför momentet hälsning så är skillnaden stor hos labradorer. Jaktlabbarna har en spridning mellan 2 och 5 medan uställningslabbarna lutar mer åt 5.  

Hot-spöken
Om man jämför olika raser genom att jämföra antal hundar som fått 5 på spöken det vill säga gjort upprepade attacker då spökena närmat sig ger en annan bild än den bilden många har av labben, den bilden av att de är snälla och gemytliga:
Av 1387 beskrivna hundar hade 72 hundar inom labrador 5 på spöken vilket ger 5% av de totala. Detta är samma procent som malle. Som jämförelse hamnar rottweiler på 4% och golden retriever på 0%.
Om man jämför utställnings och jaktlabbar ser det ut så här:
1 har 22% JL och 6% UL, 2 har 28% JL och 19% UL, 3 har 34%vardera, 4 har 9% JL och 25% UL, 5 har 6% av JL och 16% av UL. Författaren undrar över detta då en labrador i sitt arbetet aldrig har nytta av aggressivitet och funderar på om detta kan vara utställningshundarnas tydliga maskulina kraftfullhet som kan ge testosteronökning som bidrar till ökad aggressivitet?

Ljudrädslan ( en kedja dras över korrigerad plåt då hunden passerar)
Labradorerna utmärker sig genom att 50% av hundarna visar 1 (ingen rädsla). Jaktlabbar har större spridning, lite högre värde på både 1 och 5. Författaren kommenterar detta med att rasklubben kanske ska beakta detta. Hos jaktlabben hade 52% 1, och 5% 5. Värde för utställningslabbar var 43% på 1 och 2% på 5.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback