Stadga

Vår kurs i brukslydnad började i tisdags. I går var vi ute och tränade stadga som vi fått i läxa. Mohahah både jag och Frippen tyckte det var dö svårt!!! Men vi ska nog lyckas. Vi körde även lite linjetag och dirigering för att balansera upp allt stillastående...
Sedan blev det krig på GMBK, militärerna lekte krig prexis bredvid planen. Inte mycket ide att fortsätta när man har en bazoka smällande två meter bredvid sig.

Träffade på en gammal valpkursare som nu hade ny hund och tränade för fullt! Kul att vi inte skrämde i väg henne från hundvärlden!!


Paffens MH

Bryr hon sig inte om Paffens MH undrar ni? Jo, så klart jag gör men jag orkar inte skriva om det just nu!!! Paff var duktig och skötte sig fint han oxå. Liksom alla hans syskon. Speciellt roligt var det att se lilla Deci som fick en tuff start i livet. Hon var en väldigt trevlig hund! Inte rädd och så glad! Vid skotten fick hon tyvärr en 4 eftersom hon inte återupptog leken. Vid själva skotten var hon en klippa! Annars fick de övriga 1 på skotten och Anders avstod eftersom han är mitt i träningen av skott. Bara dumt att äventyra något eftersom man aldrig kan veta hur mycket ens hund kommer att belastas av MH.
En riktigt stabil kull med betoning på stabil.

Fripps MH!!

I går, lördag 24/3 gjorde Frippen och Paffen MH på Finspångs BK tillsammans med Paffens kull. Det gick som jag trodde med några undantag.

1a Kontakt, hälsning 4 (Tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök) Inga problem här med andra ord.
1b Kontakt, samarbete 4 (Följer med villigt. Engagarera sig i testledaren.) Som ovan.
1c Kontakt, hantering 1 (Avvisar med morrning och/eller bitförsök. Hantering ej genomförd.) Här kom problemen som väntat, att en främmande klämmer och lyfter tassar accepterar Frippen inte. Han försökte absolut inte bitas men morrade lite på testledaren.

2a Lek 1 leklust 4 (Startar snabbt, leker aktivt) Att kasta trasa och jaga efter trasan var roligt tyckte Fripps!
2b Lek 1 gripande 4 (Griper direkt med hela munnen) Så klart han griper direkt!
2c Lek 1 dragkamp 2 (Griper tveksamt, släpper håller men drar inte emot) Ska jag leka med den kärringen som försökte pilla på mig??? Skulle inte tro det!!!

3a Förföljande 4 resp 2 (Startar med hög fart, målinriktat, bromsar in vid bytet/Startar avbryter innan föremålet) Första gången sprang han ut och tog tillbaka trasan. Andra gången kollade han in vart ifrån den kom och kollade sedan om den möjligtvis sprungit ut i skogen i stället? Båda gångerna startade han direkt och var hela tiden inriktad på trasan även om det andra gången inte var enligt protokoll...
3b gripande 5 resp 1 (Griper direkt håller föremålet i minst 3 sekunder/ Nonchalerar föremålet alt springer inte fram)

4 aktivitet 2  (Är uppmärksam och lugn, står, sitter eller ligger.) Tråkigt moment tyckte både jag och Fripps men han höll sig bättre i skinnet än jag trodde.

5 Avståndslek, intresse 3 (Intresserad, förljer figurant utan avbrott) Här stod han som förstenad och bara stirrade på figgen. Kroppen stenhård och svansen som ett spjut.
5 Avståndslek, hot/agg. 1 (visar inga hotbeteenden.)
5 Avståndslek, nyfikenhet 4 (Går fram till figuranten med låg kroppsställning och eller med tidsfördröjning.) Han sprang ut direkt och direkt till figgen men med lite låg kroppsställning. Absolut inte tvekande! Bra!
5 Avståndslek, leklust 4 (Griper, drar emot men kan släppa och ta om) Kul kille med trasa tyckte Fripp!
5 Avståndslek, samarbete 3 (Är aktiv med figuranten när denne är aktiv) När figge släppte trasan tog Fripps med sig den till mig. Såklart! Så grö man ju i både söket och jakten. När figge pratade med honom sprang han direkt tillbaka och lekte med honom.

6 Överraskning, rädsla 3 (Gör undan manöver utan att vända bort blicken) Här blev jag förvånad! Han tog ett steg bakåt, stannade i en sekund och direkt fram till dumpen. Jag trodde han skulle bli räddare. Söta Fripps var modigare än hans matte trodde...
6 Överraskning, hot/agg 1 (Visar inga hotbeteenden)
6 Överrasking, nyfinkenhet 5 (Går fram till overallen utan hjälp)
6 Överrasking, kvarstående rädsla 1 (Inga tempoförändringar eller undanmanöver) När han nosat var han klar, plätt lätt sa Fripps.
6 Överrasking, Kvarstående intresse 1 (Visar inget intresse)

7 Ljudkänslighet, rädsla 3 (Gör undanmanöver utan att vända bort blicken)
7 Ljudkänslighet, nyfikenhet 5 (Går fram till skramlet utan hjläp) Han gick inte fram till skramlet utan upp på skramlet och promenerade omkring på plåten och kedjorna.
7 Ljudkänslighet, kvarstående rädsla 1 ( Ingen tempoförändring eller undanmanöver)
7 Ljudkänslighet, kvarstående intresse 1 (Visar inget intresse)

8 Spöken, hot agg 3 ( Visar flera hotbeteenden under längre tid) När spöket visade sig kastade han sig fram i kopplet med ragg över hela kroppen, jag fick order att backa honom. Han stog sedan i kopplets längd och var rejält arg nästan hela tiden
8 Spöken, kontroll 3 (Kontrollerar och eller handlar mot spökena, långa avbrott ex halva sträckan båda spökena eller ett spöke hela sträckan.) Han handlade mot samma spöke nästan hela tiden , någon kontroll mot andra spöket tills de var på halva sträckan då han började kontrollera mot båda.
8 Spöken, rädsla 2 (Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Någon avståndsreglering) I slutet backade han in vid min sida.
8 Spöken, nyfikenhet 1 (Går fram till fig när föraren tagit av figurantens huvudbonad. Går inte fram inom tid)
8 Spöken, kontakt 3 (Besvara kontaktakten från fig) Här var han svår att övertala. Han kollade spökenas gömmen men ville inte hälsa på spökena. När han väl var framme tog han deras kläder och sprang i väg med... Apportör! Med tanke på att han är måttligt intresserad av människor får jag ändå säga att han fixade det bra. Men att han blev så arg..

9 Lek 2, leklust 4 (Startar snabbt leker aktivt)
9 Lek 2, grioande 4 (Griper direkt med hela munnen) I slutet av banan lekte han bättre än i början!

10 Skott 1 (Visar ingen berördhet, snabb kontroll och sedan helt oberörd.)

Det bästa med hela testen var att ju längre han kom i banan desto gladare och mer "på" blev han. I slutet ville han leka mer med testledaren och var inte lika skeptisk till henne. Jag hade absolut samma hund med mig ut från banan om inte till och med en bättre hund!
Kontentan av det hela är att han inte gillar människor (visste jag ju), att han inte låter sig skrämmas av saker som flyger upp eller låter och att han kan bli rejält arg. Frippen tyckte MH var mycket roligt och gör gärna om det nästa helg.



Han går bärsärk

För några månader sedan hade jag en snäll och lydig liten labrador. Nu har jag fått en ny. Den nya är bråkig, vild, lyssnar inte, hittar på egna saker och bits.
Vältajmat att vi ska göra MH till helgen! (Inte ironi) Tur däremot att det är 1 månad kvar till vårt första "jaktprov". I måndags när vi skulle träna på dirigering stack han och jagade en plastpåse. Han stack långt och lyssnade INTE.  Han var inte ett dugg intresserad av att göra det jag tyckte vi skulle göra. Bara att koppla upp och gå promenad istället.
I går tränade vi lydnad och om man glömmer av hur det var när vi körde rutan så kan man säga att det gick bra. Rutan ville han göra på sitt sätt. Det vill säga apportera konerna. Jag gav upp och skickade honom istället UT, stanna, vänster apport. Alltså detta han absolut inte ville göra i måndags. I går ville han och gjorde en klockren dirigering.
Sötaste lilla Dippsson börjar ta sig ton.

Vilken helg...

Trots att denna gamla kvinna var helt förbi av trötthet tog jag i fredags ner till staden för att träffa mina underbara FD arbetskamrater från Kors och Kungsgatan. Vi åt god buffe och snackade en stund innan ögonlocken föll ihop och jag var tvungen att bege mig hem..
På natten höll Fripp oss vakna genom att hosta så att han spydde. Kändes inte lovande inför jaktkursen. Jag beslöt att åka ändå och ta det lugnt med Fripps. Det är ju trots allt inte han som ska lära sig utan jag. Vi skickade på några långa markeringar och jädrar i min låda! Markeringsträningen har gett resultat. Han sprang ut så snabbt att nidnamnet "fasanmissil" kändes helt rätt. Väl framme hittade han snabbt sin dummy och kom tillbaka med den. Härligt!
Vi vilade sedan och avslutade med en dirigeringsövning. Frippen tar inte riktigt mina dirigeringar på avstånd. Gissa vad han ska få träna tills han tröttnar så som han gjorde när vi hårdtränade markeringar? ; )
Stoppsignalen satt i alla fall. Bra!

På kvällen var vi hembjudna till Magne och Paula. Mycket god mat, mycket trevligt snack och bad i baljan för vissa blev det.
I dag söndag skulle vi på utflykt eftersom Fripps bara får träna lugna saker. Det blev Varbergs BK och lydnadträning. Jag fick oxå stå i ett skjul med en bitkudde över huvudet och ta emot en galen terv. IPO är Paffens grej! Själv tycker jag IPO är för petigt. Regler till höger och vänster för vad hundarna får och inte får göra. Inget för Anne. Tur då att jag har en labbe...
Min söta lilla terv ligger nu och gnager på ett hudben. Så farlig är han.

I dag skulle Wille fyllt 12 år. Lilla söta Pillen. Saknar dig!

Inprovet

Inprovet klarade vi ju trots en sjuk Fripps. Fast då visste jag ju inte att han var sjuk. Bara att han harklade sig.

Sjuk-o-dåren

Min Dår är sjuk!!!! I måndags harklade och hostade han förfärligt. Men inte hela tiden och inte riktiga hostningar. Beställde tid till vetten för koll. Var lite nervös att det var en klädnype bit som satt sig i halsen...

Helene fick lämna in honom eftersom jag var på jobbet. Tack H!!! Jag fick hämta en väldigt vinglig och trött Fripp några timmar senare. Han har akut faryngit och akut tonsillit. Eller Marianne visste inte riktigt? Kan vara bakterier, kan vara virus? Han var röd i hela halsen och röd i näsan. I halsen satt dessutom ett hårstrå som troligtvis gett upphov till host/harkel.
Hon pratade om noskvalster och det har ju jag misstänkt men inte riktigt trott på. Vi börjar med PC och ska följa upp det när kuren är slut. Eventuellt tar vi då och behandlar noskvalster. Tills dess har han vila. VILA!!! Skrek jag och såg framför mig en hysterisk Fripp. Man han får gå promenader och träna lydnad men kanske inte springa 5 mil.
Med andra ord blir det jaktkurs men under lugna former och han får stå över söket.

Hoppas verkligen att PC tar detta. Känns inte så kul om han ska vara tvungen att sövas igen och gå på utredning.

Nu tänker jag att det inte är så konstigt om han har haft problem att hitta apporter på jakten. Näsan har inte funkat!

Har nu övertalat Fripps om att han måste sova. Trots att han var helt vinglig och knappt kunde gå traskade han omkring här hemma och bar omkring saker. Nu sover han.

Bli frisk!!!!

Inprov

Imorgon är det dags för inprov för att se om man får gå brukslydnadskurs på BK. Hugaligen. Frippen är ju egentligen inte klar med något moment. Fritt följ funkar korta sträckor, läggande under gång är halv klart. Inkallning är han ju bra på bara han sitter kvar... Ingångarna kan väl mest beskrivas som intensiva. Han vänder i luften två meter innan mig och kommer in sista biten baklänges. I bland tyvärr med mina knän som stoppkloss...
Apporteringen kan väl också beskrivas som intensiv. Ställande under gång har vi glömt träna upptäckte jag. Får träna det imorgon kväll innan provet och hoppas på det bästa. Han är ju snabbtänkt den gode Fripps.

Allt som Frippen gör är intensivt. Från 0-100 på någon microsekund. I bland rätt och i bland mindre rätt.  Härlig hund!

I dag såg jag F komma strosande med ett tuggben. Tänkte inte så mycket på det. Borde jag ha gjort eftersom tuggbenen normalt är inlåsta i ett skåp. Skåpet hade uppenbarligen varit öppet för nu hade F slaktat ett 100 pack och lagt in sin ena skräpsamlar lya. (Buren i sovrummet) Han var nu på väg att flytta samlingen till sin andra skräpsamlar lya som är under köksbordet. Under köksbordet hittade jag även två slaktade klädnypor, ca 50 gamla märgben, två udda vantar, en toarulle, en julstrumpa, en raggsocka, ett mjukisdjur en toffel, en väska och några pennor.
Vågar inte ens titta vad som finns i buren? Troligtvis ett ton till av saker han samlat ihop. Städar aldrig människan under sitt köksbord undrar ni? Nej, städa är ju inte prio ett när man knappt är hemma. I dag började jag sent så då tog jag ett tag med damsugaren.
Kalle ligger beskedligt i sitt rum (vardagsrummet) och njuter av att ha ett kompostgaller mellan sig och den dumma Dåren.

Jakt och sök

I lördags träffades jag och två andra damer på klubben för att kasta lite dummys. Vi körde först markeringar. Enkelmarkeringar för Fripps som han fixar om han bara tvingas sitta en stund och begrunda innan jag skickar. Om jag skickar direkt springer han som en blå. Prexis som i personsöket med andra ord. Stadga, stadga lille Fripps!

Vi tränade oxå på att skicka på linjetag utefter en stig. Två dummys på nästan samma ställe och skicka två gånger. F har ju haft lite svårt att leta på samma ställe men nu verkar han fatta att jag faktiskt KAN ha rätt när jag skickar om honom. Sedan lite träning på stoppsignal och en mini walk-up! Mycket nöjd med F som fixade allt trots att det var en löpande tik med!

I dag söndag var det dags för personsök. Själva söket gick väldigt bra! Jag var inte lika bra på rulle/markeringsövningarna men efter lite skäll från Hanna ; ) så ska jag skärpa mig till nästa gång! Frippen gjorde ett slag som var så bra att jag blev helt gråtfärdig. (Kanske inte riktigt men det var GRYMT!) Ut på 50 m, slog framåt och hittade figgen. Bra! Det bästa av allt var att jag kom i håg att berömma honom när han var ute på 50 m.

På eftermiddagen träffade jag och Helene vår goda vän Karin för lite flötande på en kines i Torslanda. Gött var det!

Farbror för bövelen

Ja, inte är det Frippens mor som kommer från Justlike utan hans far! Farbror är sökkungen!!!

Morgonbestyr

Efter att ha läst vad som hände Sandra och Jazz kan man inte bli annat än mörkrädd! Stackars Jazz blev manglad och illa skadad av en rottweiler. Hu! I morse mötte vi två lösa hundar, en modell liten och en modell stor. Jag gick en lååång omväg. Givetvis möttes vi ändå och den stora hunden satte av mot oss. Jag vände mig om med Kalle i famnen och vrålade "GÅ HÄRIFRÅN" två gånger. Då vände han. Det var trots allt mitt i bostadsområdet utanför en skola kl 8 när alla barn går till skolan. Varför, varför har man sina hundar lösa då?

Vi skyndade in i skogen och tränade lite enkelmarkeringar och några linjetag. Det gick över förväntan bra! Härligt att lite vila fick hjärncellerna att trilla på rätt plats på F!
Längre fram såg vi nästa lösa hund. Jag försökte försynt vråla att jag ska gå förbi med en arg hund men husse hörde inte. Fick ta en omväg runt ett hygge. Kul. Men i skogen tycker jag ju att hundar får vara lösa.
Varje dag träffas ett litet gänge bestående av några pitbullar och några andra för att leka. Gissa om vi inte går dit? Fan, det är jobbigt att ha en ilsken hund som Kalle. Fast påhoppad kan ju även Dipps bli. I bland känner jag att jag skulle vilja flytta till en ö med bara garanterat snälla, lydiga hundar. På min nuvarande ö bor det ju onekligen både kreti och pleti.

Är fortfarande lite hög efter söklägret. Känns väldigt bra att ha en klar plan för hur vi ska fortsätta! Nästa läger är redan inplanerat och bokat.

Ett "måste ha"


Barbour Waxed Dog Coats

The perfect accessory for a canine friend. Barbour Dog Coats are easy to slip on and a belt around the middle of the body, ensures it stays comfortably in place.

Price: £34.95

Ett typiskt "måste ha". Kan vara värt trippen till England för att köpa detta. Finns hos http://www.johnnorris.co.uk



Söksläkt

Frippen kan ju inte bli annat än sökmästare när hans farbror 2010 tog silver på SM i sök och 2011 guld med 606 poäng! Farbror heter Justlike Prins Nikolai och hans matte heter Sandra Jansson.



Sökläger

I helgen ordande vårt sökgäng ett sökläger med Bosse Gustavsson som instruktör. Vi fick lov att hålla till på Ale BK vilket vi givetvis är mycket tacksamma för!

Vi började lördagen med att köra ett pass så som vi brukar köra. Eller ja, vi hann köra några skick innan Bosse fick bryta in och styra upp...
Raskt plockade han bort rullar och påvis. De som körde "dyk-upper" fick börja köra på vind de som belönade med godis fick plocka fram kampleksaker. (Fripp är labrador och fick behålla sina godisbelöningar) Frippen fick någon form av hjärnsläpp och velade runt som en yr höna innan Bosse styrde upp det. Nästa pass gick betydligt bättre! Alla hundar var superduktiga!!!
Söndagen ägnade vi åt att finslipa våra nya kunskaper. Vad som verkligen var roligt var att ALLA hundar gjorde framsteg och att alla var så duktiga!
Jag ska (som vanligt, inget nytt under solen) ägna mig åt att vara lugn och konsekvent. Har för mig att jag har hört detta förr?
Vårt nya mål är nu att köra 100 m sök alltså med tomslag och figgar. INGA rullar. När 100 m funkar testar vi med rulle och anmäler till tävling. Rulle ska vi träna separat. Frippen ska sitta innan skick och vinda ordentligt, när han är lugn skickar jag. Ska titta på tävlingar i höst. Då borde vi kunna vara färdiga?

När jag kom hem till Tuve var det fullt pådrag med helikoptrar och poliser överallt. Skumma typer från Backa försökte komma undan farbror Blå. Håll er i Backa och lämna Tuve i fred!