Kursbild

I ena hörnet kan man skymta en liten svart labrador. Det är Fripps på sin kurs. De feta hundarna går oxå kurs och Paffen var prao. Bilden är tagen av Anders Andreasson


Pizza

Vill man äta god pizza i Göteborg så gör man det på Fargos i Eriksberg. Det gjorde vi i lördags. Går inte att jämföra med pizzahaken i förorten.
Är helt slut efter att ha tillbringat dagen på apoteket på Kungälvs sjukhus. Dags att tvinga ut Helene på promenad.

WT

Vi åkte för att titta på WT i Stättared i hällande regn. Frippen  var med ute och titttade, han var redo att hoppa in! Fast jaktfolk är liiite konstiga. Jag frågade lite frågor om upplägget på ett moment och de tittade på mig som om jag inte var klok. Men man måste ju fråga? Jag sa att jag var nybörjare och inte kunde något, tio par ögon glodde på Frippen och jag tänkte i mitt stilla sinne att ja, jag har en jaktlabbe utan att kunna ett skit.
Vad vet jag, det kanske är jag som är märklig som frågar i stället för att försöka lista ut saker själv.

När vi kom till BK körde jag lite övningar med Fripps. Jag la ut två apporter, en kl 12 och en kl 4. Skickade Fripps mot kl 12, blåste stanna och dirigerade till kl 4.
Detta kändes som en ganska svår övning och jag var beredd på att det skulle gå åt pipan men den duktige Frippen stannade direkt, tittade på mig och tog rätt apport!
Fantastiskt! Fast jag vet ju inte om detta räknas som svårt men det var i alla fall en liknande övning med i ÖKL på WT.
Frippen är just nu inne i en period. I dag kunde han inte lämna i handen utan spottade ut 50% av apporterna på mina fötter. Som avslutning lekte vi lite och kastade apporter hej vilt för att få honom att hålla bättre och det gav resultat för en stund.

Viltspår

Jag hade inga direkta förhoppningar på kursen i dag eftersom vi skulle gå igenom viltspår. Anser att jag kan det ganska bra redan men åkte ändå dit för något kan man ju alltid snappa upp. Eller hur? Om man är tre pers som lägger ett spår blir det väl lite galet? Ja, jag menar tre pers i samma spår. En som blodar, en som släpar klöv och en som kollar ut så de andra går rätt.
Jag valde av någon dunkel anledning att lägga mitt spår själv...
Mitt 25 m långa spår. Resväg 8 mil tur och retur för ett 25 m långt spår. Jag menar att vi kunde lagt spåren och tränat apportering under liggtiden. Men spåren låg bara ca 15 min.
Nej, i dag var jag inte alls nöjd med kursen.

I morgon åker vi och tittar på WT (working test). Vi väljer SSRK, jag får en känsla av att det mest kommer att vara utställningslabbar på labradorklubbens WT?

Blodtörstig Fripps

Blodspåret gick bra fast blodflaskan pajjade och jag fick hälla ur flaskan i stora pölar. Frippen blev helt galen när han fick vittring på blodet, tror bestämt att det finns lite blodtörstiga gener i honom.
Ska nu bygga vidare med längre liggtid och bloduppehåll.

Frippen var oxå inne på My One och ekiperade sig. Ny spårsele, nytt halsband och en bollkastare. Frippen ville även köpa diverse pipdjur, mjukleksaker, kex och lite av butiksinredningen.
När vi kom in i affären fick han en smärre chock  när han möttes av en stel häst och en lika stel ryttare. Efter att ha nosat hästen och även ryttaren i arslet gick han muttrande därifrån.


Hjärtat Träning

I dag var det premiär för vår egna träning på Hjärtat. Härligt! Direkt från Hunnebo in till Angered dit Fripp och Kalle levererades av Helene. Fripps "lärde" sig agilityslalom. Eller det kanske är för tidigt att säga att han kan det men han fattade fort vad det var han skulle göra. Klicker + godis + labrador = snabb inlärning

Vi tränade oxå stanna + ligg på avstånd och vid sidan, hopp över hinder (lågt hinder), fotposition, lydnadsapportering och fjärrdirigering. Allt med klicker och Frolic. Fripps var på ett glatt humör hela tiden. Det är fascinerande att se hur han vilar hjärnan på träning. Mellan momenten tar han och springer ett varv, nosar lite och kommer sedan tillbaka till mig med ny energi. Det tar bara några sekunder men det märks att det bara är det som behövs för att han ska skaka rätt hjärncellerna.

Stackars Kalle HATAR inomshushallar. Han fick gå ett varv, tränade några inkallningar och ville sedan fort ut. Kalle är en riktig skogshund. För honom finns inget bättre än spår och eftersom han börjar bli till åren (fyller nio) och inte ska tävla så värst mycket mer så låter jag det vara så. Ingen ide att pina honom med, enligt honom, knäppa saker som att träna inomhus.

Jag är ledig imorgon och då blir det troligtvis dags för Frippens första blodspår... Får se hur det går! Om vi nu ska göra anlagsklass i vinter får vi ju se till att träna lite på blod. Jag är ju annars av åsikten att spår kan man träna både med och utan blod och lite hur som helst. Det spåret jag anvisar min hund ska han spåra oavsett hur eller av vem det är utlagt.

Vi kör nog även lite sökövningar (jakt). Och allt annat vi ska hinna på lediga dagen!

Åttan i Delsjön

I dag jobbade jag i Björkekärr. Så skönt att kunna sätta sig på bussen och åka till jobbet. Nu på senaste har jag tagit bilen hela tiden för att hinna hem i rimlig tid. Men imorgon bär det iväg till Hunnebostrand igen.
När jag ändå var i trakterna av Delsjön passade jag och Helene på att gå lite på nya vägar. Vi gick "åttan" som INTE ser ut som en åtta utan är 8 km (om du gogglar detta ser du det A!!!!).

Imorgon kväll ska vi till Hundstället Hjärtat!

Helgen

Jobb, jobb, jobb, denna veckan kändes det som om det aldrig skulle ta slut. Jag älskar apoteket i Hunnebostrand men det är illa att det tar 2 timmar enkel resa dit. I nästa vecka kommer jag troligtvis att stanna kvar över natten. I går jobbade jag lördag och var rejält trött så det blev bara en promenad med A runt Delsjöns golfbana på eftermiddagen. Frippe Dipp hade förtjänat att få något hårt i skallen eftersom han jagade och vägrade lyssna på inkallning...
Vänta bara, nästa gång har jag på mig springskor och är mindre trött, då ska han få sig en rejäl åthutning!

I dag var vi på klubben och tränade lydnad och apportering. Det gick bra! Dippsson verkar tycka att det är roligt med lydnads lydnad och det är jag glad för. Labradorer är ju inte direkt kända för att älska att traska omkring på en lydnadsplan. På eftermiddagen gick Kalle, Dipps och jag en runda vid Volvo Torslanda.

Nu har vi planer på att hyra hundstället Hjärtat en kväll i veckan, perfekt!


Kul med cairnterrier?

I dag fick jag och Fripps vara med cairnklubben och träna på Hjärtat! Så skönt att träna inomhus!!!! Frippen var ganska trött eftersom han varit med Helene och trimmat i dag. (Fripp har inte trimmat utan lekt med de andra hundarna.) Vi lyckades få till ett bra lydnadspass. Började träna dirigering genom inkallning - stopp signal- dirigering till mjukosttub, han gjorde hopp över hinder för första gången och kunde tom sitta med en apport i munnen! Givetvis har han inga problem med att apportera men munnen öppnas när han sätter sig.

I lördags var vi på jaktkurs! Vi gjorde enkel , dubbelmarkeringar, närsök och tränade på stoppsignal. Frippen var faktiskt den duktigaste hunden! Nu är vi visserligen bara tre men ändå, han lämnar fint i handen, han kan stanna på signal och han är dirigeringsbar. Det enda som han inte pallar är att gå ut mer än tre gånger på närsök utan att ha en retning. Jag antar att detta är en mognads sak.

Förra veckan hade jag tur att sluta tidigt två dagar när det dessutom var strålande sol! Jag la ett ganska långt spår som jag planerade att Fripp skulle ta början på och Kalle hela. Men den lille söte labradoren var så strålande duktig att han fick spåra hela! Stackars Kalle fick således ett helt begangnat spår.

Denna veckan är annars inte helt optimal vad gäller hundträning eftersom jag ska jobba tre dagar i Hunnebostrand vilket innebär fyra timmars restid... Visserligen har jag blivit erbjuden att bo kvar på hotell men vad ska jag göra med mina hundar?
Annars är det väldigt roligt att få lämna Göteborg en stund och se lite annat.

Måndag

Operation bara gå ut en gång med hundarna på morgonen har fallit ut väl. När vi flyttade till Helene började jag försöka att slippa gå ut två rundor på morgonen. Innan har jag kissat Frippen med en gång han (jag) vaknar men nu börjar det väl bli dags att han kan vänta en stund. Jag går alltid en ganska lång runda på morgonen och det innebär att jag MÅSTE äta innan om jag inte ska dö i akut blodsockerfall. Nu har jag släppt ut Fripps på uteplatsen för en liten kiss och ätit i lugn och ro. Frippen är ju trots allt labrador så huvudsaken för honom är ju att han får sin mat!

Måste nu planera mina jaktträningar ordentligt. Eftersom jag är helt grön på detta måste jag veta vad jag ska träna innan. Med lydnad eller brukset är det lättare att improvisera och bara ha en vag plan. Ofta när jag tränar jakt måste jag stanna upp och fundera långa stunder på hur jag ska göra nästa övning. Inget fel i det men det är bättre om träningen flyter och Frippen vilar sin hjärna i planerade pauser.

Härligt!

I går var det jobblördag men i Lerum  stänger de redan kl 15 så jag och A var ute 2,5 timmar med dogsen i skogen. Frippen sprang som en besatt, detta var hans längsta promenad någonsin. (9 km) Det tar en evernerlig tid att ta sig fram i skogen när man ska kryssa mellan lerpölar och klättra över mindre sjöar eftersom jag hade mina låga gore tex skor.
Just det, gore tex skor. Som hundägare måste man ha det bästa i sko väg. Vattentätt men också gärna bekvämt att gå några mil i. Detta verkar inte gå att förena. Mina gummistövlar är absolut vattentäta men inte är det kul att vandra i gummistövlar...
Alla gore tex jag köpt, inklusive dyra märkeskängor, läcker vatten. Jag kan acceptera att de ger upp efter två säsonger när de använts varje dag men inte efter någon månad.
Nästa gång SKA jag spara kvittot och klaga.

Att hundar växer kommer ju inte som en överaskning men titta bara på skillnaden:




Den röda terriern på bilden är större än min mammas hundar







Bilder snodda från Helenes blogg

Svårt med träning

I går slutade jag äntligen tidigt, redan kl 18. Som gjort för hundträning. Eller inte. I går var det fruktansvärt väder här i Göteborg. Storm, flera meter regn per timme och allmänt vidrigt. Detta stoppar ju inte mig så jag och Fripps skulle träna lite lydnad. Vi hann träna 10 minuter innan himlen öppnade sig med hagel. Vi sprang till bilen och så var det slut på den träningen.
På morgonen hade jag bestämt att vi skulle gå långpromenad. Frippen hade inget emot att bli genomdränkt på 2 sekunder. Däremot Kalle och jag tyckte det var mindre kul. Mina stövlar var blöta på insidan, min Haglöfsjacka läckte in vid dragkedjan. Detta som ett mått på hur mycket det regnade. Vi var ute i en timme, sedan gav jag upp.

I dag hade jag möjlighet att få vara med på retriever träning men då hade vi ju givetvis bokat en veterinär tid.
Frippens öga är dåligt igen men nu hoppas jag att Marianne Krönlein har lagat det.

Glada i hågen kör vi upp till Högäset för att gå långpromenad och träna jakt. Jo, tjena, hela skogen är full av jägare. Tre drivande hundar lösa i skogen. Jaha. Inte ger man sig ut då om man är rädd om livhanken.
Frippen fick träna markeringar och något fantastisk hände!!!
Han stoppade direkt på stoppsignal och tittade på mig! (Om man inte har hund så fattar man inte denna grejen) Alltså nu var han på väg mot en apport och stannade ändå. Känns bra! Innan har han stannat om jag blåst stopp men då har han bara skrotat i skogen. Fast han skulle jaga häromdagen och då stoppade jag honom också med visselpipan!

I morgon ska jag jobba men lördagar är ju korta dagar vilket känns skönt.

Min hårtork började dessutom brinna i går. Fasen, gårdagen var inte så kul när jag tänker efter ; )

Kurs

I går var Frippe Dippsson på sin första kurs! Vi hade anmält till nybörjare apportering. Fast nu blev det så att kursen slogs ihop med en valpkurs. Skit samma, Frippen behöver träna stadga och det kan han lika gärna göra med valpar. Men herregud vilken skillnad på hundar... Valparna på kursen är jättesöta men små tjockisar av utställningstyp. Helt otroligt att det sägs ha varit samma ras en gång i tiden. Nu är det INTE samma ras.
Bortsett från detta så var alla jättetrevliga! Vi får se till att kliva fram och ta alla chanser till träning. Dipps tjuvstartade och visade sig från sin värsta sida. Bra! Då får jag chans att träna just det!
På hemvägen åt vi på den välkända krogen "Korvan" i Stenungsund. Typiskt en liten håla att korvmojjarna konkurrerar till den milda grad... På "Korvan" får man de största portionerna. Varför man nu egentligen vill ha ett jättelass potatismos?

I dag spårade jag och Lisa. Eller försökte spåra. Dippen tappade spåret efter halva vilket antagligen berodde på att han var ofokuserad och spårade annat. (Jägare och hundar)
Vi avslutade och var lika glada för det. Stackars Kalle skulle försöka reda ut Fripps spår, nej,  inte heller han klarade det. Nästa gång har L sagt att hon ska snittsla. Snittslar är för amatörer enligt mig men är böjd att hålla med om nyttan på en valp.